divendres, 25 de novembre del 2016

Dia internacional contra la violència de gènere


Avui es 25 de novembre, dia internacional contra la violència de gènere. Aquest any no estic a cap ciutat amb l'exposició "Víctimes del Maltractament" per que? m'explico. Des de fa un any que estic veient com augmenten les violacions durant les festes, en cap de setmana, als Sant Fermins, a la Mercé a Barcelona, etc. Agressions sexuals entre persones molt joves. Per un altra banda parlant amb persones que treballen dintre de l'àmbit de protecció de les dones maltractades et comenten una baixada d'edat tant del agressor com de la víctima. Noies de 19 anys que no saben com surtir d'una relació tòxica. Parelles que controlen a l'altre a traves dels nous mitjans tecnològics.

Quan portava l'exposició estava enfocada a aquella dona de mitjana edat, educada en la submissió i en el patriarcat que et diu que l'home te raó i tu sense ell no ets res. Hi ha un canvi generacional ens trobem noies en carrera, en feina, en futur, condicionades totalment per un company que manipula i agredeix. Noies que surten en por, per la nit, si van soles pel carrer, per que algun dels seus companys d'universitat igual es passa.

La meva germana i jo estem treballant per adaptar l'exposició a el lloc que li correspon ara, els instituts. Hem de fer vore a les noies que són fortes i lliures, i als nois que el mascle dominant no es legal, que s'ha acabat el patriarcat, que tots som companys. I que si tu veus tres cerveses el dissabte per la nit i ets noi, això no t'eximeix del mal que hagis pogut fer a algú. I tu noia si prens tres cerveses una nit i vas sola, això no justifica que algú pugui abusar de tu. Per que senyors no es jutja igual un noi que ha begut, que una noia, ni un noi que fa les sis del matí de festa, que una noia, ni un noi que te relacions sexuals esporàdiques, que una noia...

Continuem vivint en un món masclista, amb un llenguatge masclista, i amb unes lleis masclistes.

El proper dia de la dona vull estar treballant aquest tema amb els joves, per que això ho hem de canviar.